Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade (2024)

Karbonade bakkenDe karbonade is een populair stukje vlees. Toch verdient ook dit stukje vlees nog wel wat uitleg. Want heb je nu een hals/schouderkarbonade of een rib/haaskarbonade. Het maakt best wat uit voor de manier waarop je dit stukje vlees gaat bereiden. Ook zijn er verschillende bereidingswijzen. Je kunt karbonade bakken, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook stoven. En heb je wel eens stilgestaan bij de mogelijkheid om het te gebruiken als reepjesvlees? Oké, laten we eens kijken wat de karbonade precies is en wat je ermee kunt. Mogen we je uitdagen?

Magere karbonade bakken, vette karbonade stoven

Je slager heeft verschillende soorten karbonades in zijn vitrine liggen. Zo heb je de halskarbonade die ook wel schouderkarbonade genoemd wordt. En je hebt de ribkarbonade, die ook wel haaskarbonade genoemd wordt. Maakt het wat uit? Ja, zeker wel! De eerstgenoemde schouderkarbonade is vetter en kun je daardoor langer bakken of zelfs stoven. De rib- of haaskarbonade is magerder. Die moet je daarom kort en krachtig bakken. Zo voorkom je dat je stukje vlees te droog wordt.

Lees ook:

  • De schouderkarbonade en de halskarbonade
  • Ribkarbonade of kotelet
  • Haaskarbonade

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade (1)Karbonade stoven en laten karameliseren

We zeiden het al, schouderkarbonade kun je ook prima stoven doordat het vetter vlees is. Stoven wekt al snel de indruk dat je er heel lang mee bezig bent, maar dat hoeft echt niet. Als je het in de juiste volgorde doet, is het net zo snel klaar als je aardappelen en groenten.

  1. Bak het vlees eerst krachtig aan. Voeg er vervolgens een beetje warme vloeistof aan toe om de aanbaksels los te maken. Laat die vloeistof ook weer verdampen.
  2. Voeg weer wat warme vloeistof toe en leg dan het deksel op de pan. Laat 15 minuten stoven.
  3. Haal de deksel eraf en laat het vocht weer verdampen. Zo ontstaat een heerlijk bruin, gekarameliseerd laagje om het vlees. Dat ziet er niet alleen erg lekker uit maar voegt ook heel veel smaak toe.

Verrassen door te variëren

Karbonades als lapjes worden het meest gekocht. Die karbonade bakken we dan uit gewoonte in de pan met steeds dezelfde kruiden. Ook worden steeds meer kant-en-klaar gekruide karbonades gekocht. En eigenlijk vinden wij dat best een beetje zonde. Bij de gekruide- of gemarineerde karbonades heb je vaak geen idee welke kruiden of welke marinade gebruikt is. Verdiep je er maar eens in dan zul je ontdekken dat je zelf eigenlijk andere keuzes zou maken.

Een karbonade is gewoon een makkelijk stuk vlees. De wat krachtige smaak leent zich ook voor veel mooie smaakcombinaties. Het is dan ook zonde om uit gewoonte steeds hetzelfde te serveren.

Probeer eens een karbonade aan het stuk. Even naar vragen bij je slager. Als je een keer wat meer tijd hebt, is dit echt een lekkernij. Serveer met gebakken champignons of appeltjes. Tip: Neem een extra groot stuk voor 2 dagen en maak dan van de restjes pulled pork, je eet je vingers erbij op.

En dan is er nog de mogelijkheid om er zelf reepjes van karbonade te snijden. Wist je dat de bekende Nederlandse shoarmareepjes en ander reepjesvlees ook meestal gemaakt is van schouderkarbonade? Je kunt van die schouderkarbonades dus ook prima zelf reepjesvlees maken. Gewoon in reepjes snijden, kruiden naar wens en op hoog vuur al omscheppend garen. Serveer ze dan in een broodje of wrap met lekker verse sla of groenten en een huisgemaakt sausje.

Karbonade bakken met…

Welke kruiden en specerijen zijn nu lekker bij karbonade? Eigenlijk is bijna niets te gek, maar we geven een paar voorbeelden. Door het vlees zelf te kruiden kun je het geheel naar eigen smaak aanpassen. Gebruik echter niet te veel smaken door elkaar, je moet wel proeven wat je eet. Met onderstaande smaakmakers kun je naar hartenlust experimenteren. Laat je ons weten wat jouw favoriet is?

  • rozemarijn
  • tijm
  • oregano
  • salie
  • knoflook
  • gember
  • mosterd
  • paprikapoeder
  • tomatenpuree

Lekker voor erbij

Bij een lekker stukje vlees hoort natuurlijk ook een bijpassende garnituur. Varkensvlees houdt van eenvoudige smaken. Denk hierbij aan prei, ui, appel of champignons. Maar ook paprika of courgette passen goed bij karbonade. Kies de groente van het seizoen want die zijn altijd het lekkerste en het best betaalbaar.

Door met het seizoen mee te gaan heb je vanzelf voldoende afwisseling. In de winter eet je je karbonade bijvoorbeeld met spek en prei of gebakken appel en mosterd. In de zomer met gewokte paprika of courgette en bijvoorbeeld rijst. Of heerlijke reepjes uit de wok met brood en sla voor een snelle maaltijd.

Je ziet karbonade is absoluut niet saai. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om steeds iets anders op tafel te zetten. De beste en lekkerste karbonade bakken is echt niet zo moeilijk zolang je maar weet wat je doet. Heb jij nog een gouden tip? Deel het dan via het reactieformulier onder dit artikel.

Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.

Couscoussalade met verse doperwten

Een couscoussalade vraagt om mooie smaken en om kleur. Dat is in de couscoussalade met verse doperwten en rode puntpaprika prima gelukt.

Roerei met zalm

Lekker luxe ontbijten met dit recept voor roerei met zalm. Superlekker en dit makkelijke recept staat ook nog eens snel op de ontbijttafel.

Pittige pasta met garnalen en burrata

De garnalen en tomatensaus in dit pastagerecht zijn pittig gekruid. De kaas in deze pittige pasta met garnalen en burrata maakt hem romig!

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade (2024)
Top Articles
Scientific espionage + Real estate sector + Taiwan
Toothpaste Ingredients: 8 That You Need To Avoid!
Creepshotorg
Antisis City/Antisis City Gym
Menards Thermal Fuse
Skamania Lodge Groupon
Learn How to Use X (formerly Twitter) in 15 Minutes or Less
Declan Mining Co Coupon
Orlando Arrest and Public Records | Florida.StateRecords.org
World History Kazwire
Hartford Healthcare Employee Tools
RBT Exam: What to Expect
Eka Vore Portal
Lesson 8 Skills Practice Solve Two-Step Inequalities Answer Key
Rachel Griffin Bikini
Lazarillo De Tormes Summary and Study Guide | SuperSummary
Kylie And Stassie Kissing: A Deep Dive Into Their Friendship And Moments
Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction
Selfservice Bright Lending
Orange Pill 44 291
Lakewood Campground Golf Cart Rental
Craigslist Northfield Vt
Litter Robot 3 RED SOLID LIGHT
Stihl Dealer Albuquerque
Is Henry Dicarlo Leaving Ktla
Amazing Lash Bay Colony
Dairy Queen Lobby Hours
Purdue Timeforge
Pixel Combat Unblocked
Grand Teton Pellet Stove Control Board
Sun-Tattler from Hollywood, Florida
Solve 100000div3= | Microsoft Math Solver
Pitco Foods San Leandro
Barrage Enhancement Lost Ark
Bimar Produkte Test & Vergleich 09/2024 » GUT bis SEHR GUT
Top-ranked Wisconsin beats Marquette in front of record volleyball crowd at Fiserv Forum. What we learned.
Hisense Ht5021Kp Manual
Best Restaurants In Blacksburg
Chatropolis Call Me
Atom Tickets – Buy Movie Tickets, Invite Friends, Skip Lines
VPN Free - Betternet Unlimited VPN Proxy - Chrome Web Store
COVID-19/Coronavirus Assistance Programs | FindHelp.org
Kutty Movie Net
Content Page
Pathfinder Wrath Of The Righteous Tiefling Traitor
Quaally.shop
Matt Brickman Wikipedia
CrossFit 101
How to Connect Jabra Earbuds to an iPhone | Decortweaks
Sc Pick 3 Past 30 Days Midday
Verilife Williamsport Reviews
Worlds Hardest Game Tyrone
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5579

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.